Υποικ: Τα δημόσια οικονομικά είναι απολύτως εντός των στόχων

Υποικ: Τα δημόσια οικονομικά είναι απολύτως εντός των στόχων

Τα δημόσια οικονομικά είναι υπό έλεγχο και απολύτως εντός των στόχων που έχουν τεθεί μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2017 είπε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους,  μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «παρουσίασα σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο τη δημοσιονομική έκθεση για το πρώτο εξάμηνο του 2017 όπως η νομοθεσία υποχρεώνει.

Τα δημόσια οικονομικά είναι απολύτως εντός των στόχων, υπό έλεγχο. Οι στόχοι που έχουν τεθεί μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2017, αλλά και που τέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιτυγχάνονται με τρόπο μάλιστα που μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να προωθούμε νέες πολιτικές, νέα έργα, χωρίς καμιά απόκλιση από τον ξεκάθαρο στόχο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού και χωρίς βεβαίως να προκύπτει καμιά ανάγκη για λήψη μέτρων.

Και αυτό είναι αποτέλεσμα της δυνατής πλέον ανάκαμψης της οικονομίας μας που έχει μια θετική αντανάκλαση στα δημόσια έσοδα, με μια ροή εσόδων που διασφαλίζει ότι με ένα ασφαλή τρόπο θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να υλοποιούμε την πολιτική για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της οικονομίας».

Ερωτηθείς αν διάφορες εξαγγελίες για έργα από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι προϋπολογισμένες και κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις της αντιπολίτευσης επ’ αυτού, ο κ. Υπουργός είπε ότι «αυτό είναι το αποτέλεσμα της συνετής οικονομικής πολιτικής που έχουμε ακολουθήσει. Αυτή είναι η διάψευση των περί πολιτικών λιτότητας, επειδή ακριβώς μέσα από αυτή την πολιτική και χωρίς καμιά μα καμιά παρέκκλιση από τους στόχους, οι οποίοι επαναλαμβάνω επιτυγχάνονται με άνεση, μπορούμε τέτοιες νέες πολιτικές, τέτοια νέα έργα να τα υλοποιούμε και με αυτό τον τρόπο θα συνεχίσουμε να αποκτούμε δυνατότητες να δημιουργούμε πολιτικές και έργα.

Και αυτή είναι και η απάντηση μας προς όσους σήμερα διαμαρτύρονται και αυτή είναι και η διαφορά της σημερινής οικονομικής πολιτικής από αυτή που ακολουθήθηκε στο παρελθόν η οποία ήταν πολιτική των ελλειμμάτων, του χρέους, των φόρων και των αδιεξόδων».

Ερωτηθείς αν ισχύει πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα φτάσει το 3,5% και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η εκτίμηση του Υπουργού ήταν πιο συντηρητική, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «ήταν πιο συντηρητικές οι εκτιμήσεις μας για 2,9%. Έχουμε για άλλη μια χρονιά πετύχει υπερκάλυψη αυτού του στόχου. Η πραγματική οικονομία κινείται. Δεν είναι νούμερα, δεν είναι απρόσωποι αριθμοί. Είναι οι πραγματικές επιδόσεις της οικονομίας. Μόλις σήμερα δημοσιεύτηκε η αύξηση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής.

Ο τουρισμός, οι υπηρεσίες, όλοι αυτοί οι παραγωγικοί τομείς έχουν ανακάμψει και μάλιστα με ισχυρό τρόπο. Ναι θα είναι πιο ψηλός ο ρυθμός ανάπτυξης από ό,τι υπολογίζαμε κοντά στο 3,5% – αυτή πλέον φαίνεται να είναι η εικόνα που διαμορφώνεται – και είναι για αυτό το λόγο που θεωρούμε πολύ σημαντική τη συνέχιση αυτής της προσπάθειας. Μιας προσπάθειας που αποδίδει, που φέρνει αποτελέσματα, είμαστε σε καλό δρόμο. Έχουμε όμως απόσταση που πρέπει να διανύσουμε ακόμη και θα συνεχίσουμε».