ΥΠΟΙΚ: Ανθεκτικότητα οικονομίας και επιτυχείς πολιτικές, το αποτέλεσμα της μικρότερης συρρίκνωσης το 2020

ΥΠΟΙΚ: Ανθεκτικότητα οικονομίας και επιτυχείς πολιτικές, το αποτέλεσμα της μικρότερης συρρίκνωσης το 2020


Η μικρότερη συρρίκνωση της τάξης του 5,5% (από 7%) της κυπριακής οικονομίας για το 2020 που αναμένεται από τη νέα πρόβλεψη του Υπουργείου Οικονομικών «είναι αποτέλεσμα και της ανθεκτικότητας της κυπριακής οικονομίας αλλά και των επιτυχών πολιτικών», που ακολουθήθηκαν από το 2013 και μετά, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ύστερα από συνάντηση στα γραφεία του ΔΗΣΥ, με τον Πρόεδρο του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου.

Πρόσθεσε ότι η νέα πρόβλεψη για την συρρίκνωση της οικονομίας το 2020 είναι «σημαντική αλλά πολύ μικρότερη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ασύγκριτα μικρότερη από άλλες τουριστικές χώρες της περιοχής μας».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε βεβαιότητα ότι «όχι μόνο η Κύπρος πέτυχε μέχρι σήμερα να έχει ηπιότερη ύφεση από ό, τι ο μέσος όρος ύφεσης στην Ευρώπη», αλλά «το 2021 θα έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, ψηλότερους από το μέσο όρο της Ευρώπης».

«Ήταν θέση της κυβέρνησης και του Δημοκρατικού Συναγερμού ότι νιώθαμε μια βεβαιότητα ότι η ύφεση στην Κύπρο θα ήταν ηπιότερη από όλες τις υπόλοιπες χώρες και οι τελευταίες εκτιμήσεις που ανακοινώθηκαν χτες από τον Υπουργό Οικονομικών το επιβεβαιώνουν», είπε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι «η Κύπρος θα έχει ηπιότερη ύφεση από το μέσο όρο της επίπτωσης σε ολόκληρη την Ευρώπη και στις 26 χώρες».

Στις κρίσεις, συνέχισε, «όταν έχεις στιβαρά χέρια στο τιμόνι μπορούν και η κοινωνία και οι πολίτες να αισθάνονται ασφάλεια».

Από την πλευρά του, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι «τα τελευταία χρόνια, από το 2013 και μετά ακολουθήθηκε μια επιτυχής πολιτική που οδήγησε σε σημαντικά αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4% αλλά και σε δημοσιονομικά περιθώρια που έχουν λειτουργήσει σε δύο τομείς».

Ο ένας τομέας, σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, είναι ότι δημιούργησε ανθεκτικότητα στην πραγματική οικονομία και ο άλλος είναι ότι δημιούργησε την δημοσιονομική ευχέρεια για να μπορούμε να δράσουμε με σωστές και στοχευμένες πολιτικές ούτως ώστε να στηρίξουμε την εγχώρια ζήτηση, το εγχώριο εισόδημα την περίοδο του lockdown και μετέπειτα, κρατώντας την κατανάλωση ψηλά και είναι κάτι το οποίο ήταν καταλυτικό».

«Σίγουρα δεν θα μπορούσε να εξουδετερωθούν πλήρως οι συνέπειες του μειωμένου κατά 80% τουρισμού αλλά ακόμη και σε αυτό τον τομέα με τις στοχευμένες πολιτικές τις οποίες έχουμε εφαρμόσει, και τις πολιτικές του Υπουργείου Εργασίας πιστεύω δεν θα υπάρξουν οι πολύ κακές επιπτώσεις που θα δημιουργούσαν μία μόνιμη ζημιά στον τομέα», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε σε περίοδο «μεγάλης αβεβαιότητας» που υπάρχει παγκόσμια σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του κορωνοϊού και τόνισε πως «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να παρακολουθούμε συνεχώς τις πολιτικές μας».

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι αυτά δεν είναι ανεξάρτητα με την εξέλιξη της πανδημίας και στην Κύπρο και κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τα επιδημιολογικά πρωτόκολλα «για να μην καταστρέψουμε ότι με κόπο κτίσαμε όσον αφορά την οικονομία και την υγεία των συμπολιτών μας».

Ο ΥΠΟΙΚ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ τόσο για την «ουσιαστική συζήτηση» που είχαν για τα οικονομικά δεδομένα και το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και για την στήριξη του ΔΗΣΥ στις κυβερνητικές πολιτικές.

Ανέφερε ότι «οι κυβερνητικές πολιτικές εφαρμόζονται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την κυπριακή οικονομία» και σε μια περίοδο «από τις πιο δύσκολες τον τελευταίο αιώνα λόγω της πανδημίας, οι οποίες αποδίδουν».

Είπε ακόμη ότι «είναι πολύ σημαντικό για την Κυβέρνηση να υπάρχει και η κοινοβουλευτική στήριξη ούτως ώστε να μετουσιώσουμε σε πράξη ουσιαστικές πολιτικές και για το αύριο»

Περνούμε από την φάση του lockdown στην φάση της ανάκαμψης και πρέπει να δούμε την επόμενη μέρα, να αξιοποιήσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης για την επόμενη γενιά, ανέφερε και πρόσθεσε πως «πρέπει να δώσουμε στην επόμενη γενιά με τις δράσεις που θα σχεδιάσουμε σήμερα το στίγμα των πράσινων και των ψηφιακών πολιτικών όπου υστερήσαμε τα περασμένα χρόνια».

Είπε ακόμη πως είναι σε αυτό το πλαίσιο που διεξάγει διαβουλεύσεις με τα κόμματα και ευχαρίστησε τον ΔΗΣΥ «για τις ουσιαστικές προτάσεις που έχει καταθέσει».

Σημείωσε πως μέχρι το πέρας των προτάσεων του ΥΠΟΙΚ θα βρίσκεται σε επαφή με όλα τα κόμματα που θέλουν να συνδράμουν με ουσιαστικό τρόπο.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι είχε μια λεπτομερή ενημέρωση από τον Υπουργό Οικονομικών τόσο για την οικονομία του τόπου, τα δημόσια οικονομικά όσο και για τις μεταρρυθμίσεις και τις προτεραιότητες σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης και τα σημαντικά κεφάλαια που η χώρα μας μπορεί να αντλήσει από τις αποφάσεις της ΕΕ.

Ανέφερε ότι έχει μεγάλη σημασία όταν ο τόπος αντιμετωπίζει προκλήσεις να έχει γερούς τιμονιέρηδες και πρόσθεσε ότι μέσα από την πανδημία αναπόφευκτα ήρθαν και τα προβλήματα και στην οικονομία

Ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε εμπιστοσύνη και σιγουριά για την πορεία της κυπριακής οικονομίας λόγω του ότι στο τιμόνι της βρίσκεται ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και διαβεβαίωσε τον ΥΠΟΙΚ ότι ο ΔΗΣΥ θα είναι δίπλα του «στην αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων».

Αναφέροντας ότι «μάθαμε ως κυπριακή κοινωνία να μετατρέπουμε τις προκλήσεις σε μεγάλες ευκαιρίες», ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «αυτή η νέα πρόκληση είναι και μια μεγάλη ευκαιρία για τον τόπο μας, στην πράξη να δείξουμε και την ευαισθησία μας για το περιβάλλον, να εφαρμόσουμε πολιτικές για την πράσινη οικονομία και παράλληλα να εκσυγχρονίσουμε το κράτος μας, να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις για να μπούμε στην πραγματική ψηφιακή εποχή».

Το να μπούμε στην ψηφιακή εποχή με ευαισθησίες για τον περιβάλλον και με πράσινη ανάπτυξη είναι ένα μεγάλο όραμα για τον τόπο μας, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ