Υποψίες δολιοφθοράς ή κυβερνοεπίθεσης για τα κυβερνητικά αεροσκάφη έχει το Βερολίνο

Υποψίες δολιοφθοράς ή κυβερνοεπίθεσης για τα κυβερνητικά αεροσκάφη έχει το Βερολίνο


 

Οι συνεχείς βλάβες στα αεροσκάφη του κυβερνητικού στόλου στη Γερμανία προκαλούν ανησυχίες και υποψίες στη γερμανική κυβέρνηση, ότι ίσως αυτές να οφείλονται σε στοχευμένη δολιοφθορά, ή κυβερνοεπίθεση.

Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας Ράινισε Ποστ, το οποίο επισημαίνει πως το τεχνικό τμήμα της Λουφτχάνσα που έχει αναλάβει την συντήρηση των κυβερνητικών αεροσκαφών, έχει εντοπίσει τους τεχνικούς λόγους που εξηγούν τις βλάβες, όμως η συχνότητα εμφάνισης τους και οι συνθήκες υπό τις οποίες συνέβησαν εγείρουν υποψίες στη γερμανική κυβέρνηση, κυρίως στην Καγκελαρία και στα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας.

Σημαντικό είναι πως οι βλάβες αυτές έχουν εμφανιστεί σε όλα τα κυβερνητικά αεροσκάφη, τα οποία είναι διαφορετικών τύπων.

Η ομοσπονδία υπηρεσία προστασίας του Συντάγματος έχει αναφερθεί στο παρελθόν στις υποψίες για στοχευμένη δολιοφθορά ή κυβερνοεπίθεση. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση του αεροσκάφους Airbus A340 που μετέφερε την Καγκελάριο Μέρκελ στην Αργεντινή τον Νοέμβριο του 2018.

Το αεροσκάφος λίγη ώρα μετά την απογείωση του έχασε ξαφνικά όλα τα συστήματα επικοινωνιών, ακόμη και το εφεδρικό, με αποτέλεσμα να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Κολωνίας.

Τις περισσότερες βλάβες έχουν παρουσιάσει τα αεροσκάφη που μεταφέρουν τον Υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μαας, ενώ πριν λίγες εβδομάδες αεροσκάφος που προορίζονταν να μεταφέρει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σταινμάγιερ, παραλίγο να συντριβεί στο αεροδρόμιο του Βερολίνου, ενώ πραγματοποιούσε δοκιμαστική πτήση. Και αυτό γιατί οι κυβερνήτες του, από άγνωστη αιτία, έχασαν τον έλεγχο του αεροσκάφους.

Πηγή: ΚΥΠΕ