Ύστατη έκκληση από ΟΕΒ για τις αυξήσεις στο κρατικό μισθολόγιο

Ύστατη έκκληση από ΟΕΒ για τις αυξήσεις στο κρατικό μισθολόγιο

 


Διαφωνεί με την επαναφορά του κρατικού μισθολογίου στα προ της κρίσης επίπεδα

 

Με χθεσινή κατεπείγουσα επιστολή του προς τους Επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), Χρίστος Μιχαηλίδης, αναφέρει τα ακόλουθα: «Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) έχει εκφράσει δημόσια την διαφωνία της με την επαναφορά του κρατικού μισθολογίου στα προ της κρίσης επίπεδα.

Τεκμηριωμένα η ΟΕΒ επεξήγησε ότι το κόστος του Κυπριακού Δημοσίου, ακόμα και μετά τις περικοπές του 2011-2012, παραμένει αισθητά ψηλότερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Η ΟΕΒ υπέδειξε ακόμα ότι είναι πρόωρη η μακρόχρονη δέσμευση για προσθήκη νέων πάγιων και ανελαστικών δαπανών, δεδομένου ότι η χώρα είναι ακόμα εκτός επενδυτικής βαθμίδας και το σκέλος των εσόδων είναι σε σημαντικό βαθμό αβέβαιο.

Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Η Βουλή ήδη επεξεργάζεται την νομοθέτηση των κυβερνητικών προτάσεων.

Ωστόσο, Νομοθετική και Εκτελεστική εξουσία, οφείλουν να εισάξουν ελάχιστες δικλείδες ασφαλείας για προστασία του φορολογούμενου πολίτη και αποφυγή των κινδύνων νέου δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Πρώτο, πρέπει ανυπερθέτως να διασυνδεθεί η αύξηση του μισθολογίου με τις επιδόσεις της οικονομίας. Πρέπει δηλαδή να νομοθετηθεί το αυτονόητο: ότι δεν θα καταβληθούν αυξήσεις αν δεν υπάρχει πραγματική ανάπτυξη του ΑΕΠ. Δηλαδή να αποφύγουμε το αδιανόητο να συρρικνώνεται η οικονομία και να αυξάνονται οι μισθοί του δημοσίου.

Δεύτερο, θα πρέπει να μπουν χρονοδιαγράμματα και να καθοριστεί οδικός χάρτης για τον εκσυγχρονισμό της κρατικής μηχανής, την αναδιάρθρωση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας υπηρεσίας.

Χωρίς τα πιο πάνω, η συντήρηση ενός πανάκριβου και ελάχιστα παραγωγικού δημόσιου τομέα, σύντομα θα οδηγήσει στα ίδια οδυνηρά μονοπάτια με πραγματικά θύματα όπως πάντα τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα».

Categories: ΕΙΔΗΣΕΙΣ