Ζυμώσεις περί νέας συμφωνίας στο Brexit

Ζυμώσεις περί νέας συμφωνίας στο Brexit


Σε μια νέα προοπτική συμφωνίας με την ΕΕ για το Brexit αναφέρεται δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Times, καθώς, όπως αποκαλύπτει, το Δημοκρατικό και Ενωτικό Κόμμα (DUP) Βόρειας Ιρλανδίας έχει διαμηνύσει στον πρωθυπουργό Τζόνσον ότι είναι πλέον διατεθειμένο να αποδεχθεί την ισχύ ορισμένων ευρωπαϊκών κανονισμών έστω και αν αυτοί δεν θα ισχύουν στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το DUP φέρεται να δέχεται τη διενέργεια κανονιστικών ελέγχων που θα διασφαλίζουν την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς της ΕΕ όχι στα σύνορα με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, αλλά στα λιμάνια που συνδέουν τη Βόρεια Ιρλανδία με τη νήσο της Μεγάλης Βρετανίας.

Το DUP μέχρι τώρα διατεινόταν ότι αυτοί οι κανονιστικοί έλεγχοι στη Θάλασσα της Ιρλανδίας δεν θα μπορούσαν να γίνουν δεκτοί, καθώς θα συνιστούσαν ντε φάκτο «πολιτικό και οικονομικό διαχωρισμό» της Βόρειας Ιρλανδίας από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε αντάλλαγμα για την αλλαγή στάσης το DUP φέρεται να θέτει ως όρο να σταματήσει η ΕΕ να ζητά παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην τελωνειακή ένωση. Το βορειοϊρλανδικό κόμμα, που στηρίζει την κυβέρνηση των Συντηρητικών του Μπόρις Τζόνσον, ζητά επίσης επίσπευση της εφαρμογής εναλλακτικών του backstop διευθετήσεων στα σύνορα με την Ιρλανδία.

Αργά τη νύχτα της Πέμπτης η ηγέτιδα του κόμματος Αρλίν Φόστερ φάνηκε να υποβαθμίζει το δημοσίευμα, δηλώνοντας ότι το DUP «θέλει να δει μια λογική συμφωνία για το Brexit, αλλά όχι μία που θα διαίρει την εσωτερική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου».

Οι Times παρόλα αυτά επιμένουν και αναφέρουν πως η ιδέα συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα στο Δουβλίνο οι πρωθυπουργοί Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας.

Πολλαπλά δημοσιεύματα στη Βρετανία αναφέρονται σε ανανεωμένη προσπάθεια της κυβέρνησης Τζόνσον να επιτύχει μια συμφωνία με την ΕΕ, καθώς μετά από τις αλλεπάλληλες ήττες στη Βουλή οι επιλογές του πρωθυπουργού έχουν περιοριστεί.

Η Daily Telegraph επικαλείται Brexiteer υπουργό και σύμμαχο του Μπόρις Τζόνσον που λέει ότι ο ίδιος και άλλοι συνάδελφοί του έχουν προτρέψει τον πρωθυπουργό να ζητήσει την αναβολή του Brexit, εφόσον δεν επιτευχθεί συμφωνία με την ΕΕ, προκειμένου η κυβέρνηση να μην παρανομήσει και να μην ανοίξει το δρόμο προς την Ντάουνινγκ Στριτ στον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο εκ των ανταρτών του Συντηρητικού Κόμματος σερ Όλιβερ Λέτγουιν, εξάλλου, προειδοποιεί με συνέντευξη του στην Evening Standard ότι η επιθυμία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για επίλυση της διαφωνίας για το Brexit μέσω εκλογών θα μπορούσε να συναντήσει την αντίσταση της πλειοψηφίας των βουλευτών, που θα στήριζαν τη διενέργεια δημοψηφίσματος προ των εκλογών.

«Δεν μπορώ να δω πώς μπορούμε να επιλύσουμε το Brexit στις εκλογές, τα πράγματα θα μπερδεύονταν», δήλωσε σερ Όλιβερ που διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις. Πρέπει να λύσουμε αυτό το ζήτημα του Brexit πριν γίνουν εκλογές ώστε οι εκλογές να αφορούν το ποιος θέλουμε να μας κυβερνά, να είναι δηλαδή χωριστή η επίλυση του ζητήματος του Brexit. Θα προτιμούσα αυτό να γίνει με αποδοχή μιας συμφωνίας από το κοινοβούλιο, κάτι που θα γινόταν σχετικά γρήγορα, ή μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία ακολουθούμενη από ένα δημοψήφισμα, κάτι που θα διαρκούσε σχετικά πολύ».

Στη δεύτερη περίπτωση οι εκλογές θα μπορούσαν να μη διεξαχθούν πριν από το καλοκαίρι του 2020, επισημαίνει η εφημερίδα, αντί για τον προσεχή Νοέμβριο ή Δεκέμβριο όπως εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Tags: brexit